keskiviikko 2. kesäkuuta 2021

Kolmen vuoden matka intoa puhkuen

Muistan sen hetken, kun Orrelan alaluokassa ideoitiin Teuvabiili-hanketta ensimmäistä kertaa Valtosen Pian ja Käkelän Annukan kanssa hyvinvointivaliokunnan toimeksiannosta aurinkoisena kevätpäivänä kolme vuotta sitten. Me suunnittelijat olimme itsekin innoissamme ajatuksesta sekä niistä monista ideoista ja mahdollisuuksista, joita hanke voisi tuottaa. 

Vettä on virrannut Teuvanjoessa sinä aikana kun on tehty ensin esiselvityshanke ja sen jälkeen pilottihanke, jonka päätypisteessä nyt olemme. Palkitsevaa on ollut se, että koko matkan ajan hanke on saanut pääasiassa positiivista palautetta ja hyvää mieltä aikaiseksi. Parasta on ollut se, että hyvä idea on myös onnistunut yli odotusten. Harmitus oli suuri kun koronarajoitukset iskivät päälle ja tavoite, eli ihmisten kerääminen yhteen, uhkasi vesittyä meistä riippumattomista syistä. Mutta sitä hienompaa on ollut se, että silti hanke ylitti kaikki odotukset ja jopa osallistujatavoitteet lisähaasteista huolimatta. 

Kunnan yksi tärkeimmistä tehtävistä on edistää asukkaidensa hyvinvointia. Tätä tärkeää tehtävää Teuvabiili-hanke on toteuttanut. Kuntalaisia on kuultu ja osallistettu toiminnan suunnittelussa ja toiveita sisällöstä on toteutettu.

Hankkeen onnistumisen edellytyksenä on ollut innokas ja asialle omistautunut hankevetäjä Marjo Kiuru-Sundberg, joka on ansiokkaasti luotsannut niin esiselvityksen kuin pilottihankkeenkin nyt maaliin. Marjo, olet helposti lähestyttävä henkilö, johon voi luottaa ja joka saa aikaiseksi, kiitos! Kiitokset ansaitsee myös hankevastaavana kunnassa toiminut vt.hallintojohtaja Pia Valtonen, jonka ansiosta hankehakemus ja –seuranta on pyörinyt vaivattomasti koko hankeajan eteenpäin. 

Osallistujamäärät ovat osoittaneet, että Teuvabiilin kaltaiselle palvelulle on todellakin tilausta. Jos kylässä asuvasta kohderyhmästä 50% osallistuu joka kerta hankkeen tilaisuuksiin omalla kylällä, on todella oivallettu tarpeen ydin. Ilman tarkempaa tutkimustakin olen varma, että hyvinvointi on lisääntynyt kuten yhteisöllisyyskin. Harvasta asiasta on näin voitu todeta korona-aikana. Teuvabiili-hanke on saattanut alulle merkittävää kehitystä kylien aktivoimisessa. 

Teuvan Luovankylässä hankkeen tilaisuuksiin on osallistunut aktiivisesti keskimäärin noin puolet kohderyhmään kuuluvista ikäihmisistä


 

Työ ei kuitenkaan ole vielä valmis, joten ohjausryhmä on päättänytkin hakea jatkohanketta aiheeseen liittyen. Kokemusta on karttunut ja toimintaa voidaan vielä hioa. Millainen menestys hanke olisikaan, kun epidemia ei enää rajoittaisi tilaisuuksia. Toivottavasti se selviää tulevaisuudessa uuden hankkeen myötä! 

Pauliina Niemi 

Sivistysjohtaja 

Teuvan kunta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen vuoden matka intoa puhkuen

Muistan sen hetken, kun Orrelan alaluokassa ideoitiin Teuvabiili-hanketta ensimmäistä kertaa Valtosen Pian ja Käkelän Annukan kanssa hyvinvo...